Loading...

Plánujeme rodinu: 1. Materstvo nie je samozrejmosť

Home / novinky / Plánujeme rodinu: 1. Materstvo nie je samozrejmosť

Zopár rád, ako pomôcť svojmu telu

Poznáte ten pocit, najskôr sa všemožne snažíte dokončiť školu, nájsť si skvelú prácu, osamostatniť sa a myšlienku na dieťa zatláčate čo najviac do úzadia. Ale príde deň, kedy biologické hodiny začnú tikať, ba priam zvoniť na poplach a vy si uvedomíte, že váš život bude úplný až s príchodom nového člena rodiny.

Toto obdobie uvedomenia so sebou prináša aj otázky, ktoré vám víria v hlave. Čo urobiť pre svoje zdravie, aby som čo najskôr otehotnela? Ako zmeniť svoj životný štýl? A meniť ho vôbec?

Neexistuje jednoznačná odpoveď, isté však je, že nielen žena, ale aj jej partner by mali  dbať o svoje zdravie, nielen po stránke fyzickej, ale aj psychickej. Veľmi dôležitá je psychika a stres, ktorý, bohužiaľ, v dnešnej dobe trápi väčšinu populácie, nie je nič, čo by v bolo v reprodukčnom procese nápomocné. Stres treba minimalizovať a snažiť sa byť pozitívne naladení.

Zmena životného štýlu a stravovacích návykov

  • Pri strese sa do krvného obehu vylučujú hormóny, ktoré môžu ovplyvniť nielen naše správanie, ale aj telesné (metabolické) pochody ženy – ako nepravidelný menštruačný cyklus, blokovanie ovulácie, ktorá je pre otehotnenie kľúčová.
    Ovulácia nastáva, keď sa zrelé vajíčko uvoľní z vaječníka. Toto sa deje asi  medzi 12. – 16. dňom cyklu (1. deň cyklu je 1. deň menštruácie. Je vhodné sledovať tieto plodné dni. Pomôckou nám môže byť sledovanie:
  1. vaginálneho hlienu – počas ovulácie je číry a redší,
  2. bazálnej teploty, ktorá je v týchto dňoch vyššia o 0,5 – 1 ºC,
  3. krčka maternice – je mäkký a citlivý.
  • Jedným z ďalších zmien, ktoré treba podstúpiť je prestať fajčiť, piť alkohol, nadmerne užívať lieky, či v niektorých prípadoch brať drogy.
  • Pre otehotnenie je dôležitá optimálna hmotnosť ženy – netreba byť ani príliš chudá, ani príliš tučná. Optimálnu hmotnosť si môžeme jednoducho vypočítať ako BMI (body mass index). A to ako: hmotnosť v kg / (telesná výška v m).
  • Zmena stravovacích návykov či zaradenie pohybových aktivít je tiež prospešné. Neznamená to však, že treba radikálne meniť hneď všetko. Zmeny je vhodné do života pridávať postupne, aby si telo na ne zvykalo. Treba dbať na zdravý, kvalitný a vyvážený príjem makronutrientov, vitamínov a minerálov.
    A to platí nielen pre ženu, ale aj pre muža. Kvalita spermií sa dá ovplyvniť zdravou stravou, napr. konzumáciou potravín bohatých na antioxidanty.
  • Pomôcť môže aj častý pohlavný styk, nesústrediť sa len na ,,plodné dni“. Dôležité je si milovanie užiť, nemyslieť len na počatie. A po styku sa odporúča 30 minút si poležať.

 

Produkty na podporu otehotnenia

Kyselina listová

Najdôležitejším doplnkom pre ženy je kyselina listová (kyselina folová, vitamín B9). Kyselina listová je dôležitá pre:

  • metabolizmus bielkovín a nukleových kyselín,
  • tvorbu červených krviniek,
  • tvorbu a obnovu buniek.

Jej nedostatok môže spôsobiť zvýšené riziko vrodených porúch, defekt neurálnej trubice, riziko potratu či predčasného pôrodu.
Kyselinu listovú môžeme nájsť v týchto potravinách: listová zelenina, brokolica, špenát, paradajky, karfiol, kvasnice, orechy, olejnaté semená, strukoviny.

Počas plánovania tehotenstva a v prvom trimestri treba dbať na jej zvýšený príjem. Dospelý človek by mal denne prijať 400 µg, u tehotnej ženy sa dávka zvyšuje na 600 – 800 µg.

U mužov sa odporúča zinok, selén, vitamín E , vitamín D.

V dnešnej dobe môžeme nájsť v lekárni široké portfólio prípravkov s obsahom týchto dôležitých vitamínov. Neváhajte navštíviť niektorú z našich lekární, radi vám poradíme ten najvhodnejší.

NÁJSŤ LEKÁREŇ V MOJOM OKOLÍ>

Bylinky

Ak žena chce siahnuť po bylinkách, tak v tomto prípade je vhodná alchemilka.  

Rodičmi vo vyššom veku

V súčasnej dobre je čoraz väčší problém s otehotnením. Určite sa do istej miery pod tento problém podpísala aj uponáhľaná doba, v ktorej žijeme.  Ako bolo už vyššie spomenuté – treba eliminovať stres na minimum, začať aktívne a zdravo žiť a mať pozitívnu a optimistickú náladu.

Našej schopnosti množiť sa, nepridáva ani fakt, že sa o dieťa pokúšame až v neskoršom veku.

Vo všeobecnosti sa hovorí, že ideálnym obdobím na materstvo je vek medzi 20.a 30. rokom života ženy. V dnešnej dobe je však trendom túto hranicu posúvať – či už kvôli kariére, vybudovanie zázemia, či hľadanie toho ,,pravého“.
Rodiť po 30-tke, či dokonca 40-tke je v dnešnej dobe bežné.  Treba si uvedomiť, že po 30-tom roku však klesá kvalita vajíčok, zvyšuje sa riziko chromozomálnych porúch a vrodených vád a žena je  po otehotnení  vystavená vyššiemu riziku vzniku potratu a tehotenských komplikácií, akými sú, napr. tehotenská cukrovka, vyšší tlak, opuchy. Preto treba v období tehotenstva naozaj podstupovať všetky vyšetrenia, ktoré nám lekára odporučí.

Nedarí sa nám otehotnieť, kedy vyhľadať lekára?

Ak sa páru nepodarí  otehotnieť do 1 roka pri pravidelnom nechránenom styku, treba zvážiť návštevu gynekológa, ktorý následne zistí príčinu. V prvom rade sa robí vyšetrenie spermií partnera – spermiogram a až potom vyšetrenie ženy – laparoskopické vyšetrenie malej panvy, test priechodnosti vaječníkov. Po zistení príčiny sa môže odporučiť návšteva centra asistovanej reprodukcie, kde sa určí ďalší postup.  

Na to, ako splodiť dieťa neexistuje presný návod, ale nepísané, základné pravidlo je, netlačiť na pílu, byť čo najviac v psychickej pohode a snažiť sa viesť zdravý životný štýl. A hlavne, keď už raz začnú biologické hodiny tikať, počúvnuť ich, aby ste nepremeškali ten správny čas, kedy je vaše telo v najlepšej kondícii vynosiť zdravé dieťa.

Dostávajte pravidelne tie najnovšie blogy a informácie o zľavách na produkty v našich lekárňach emailom. Zaregistrujte sa na odber nášho newslettera. CHCEM DOSTÁVAŤ PRAVIDELNÉ INFO>

Zdieľaj: