Loading...

Jarná svalovica

Home / novinky / Jarná svalovica

S príchodom jari sa človečenstvo začína deliť na dve skupiny. Prvá začína trpieť jarnou únavou, druhá začína trhať osobné rekordy v počte vysadených tují, odbehnutých kilometrov a vytlačených kilogramov. V zápale horlivosti sa tak potom jedinci zo skupiny B veľmi často potýkajú so svalovou bolesťou, ktorej sa v našom podnebí ľudovo hovorí svalovica.

Plnohodnotné odborné pomenovanie svalovice je oneskorená svalová citlivosť, ktorá vzniká po vystavení istej svalovej skupiny nadmernej záťaži. Hovoríme o záťaži, pri ktorej dochádza k poškodeniu a následnému zapáleniu svalových mikrovlákien, ktoré sa navonok manifestujú ako bolesť, pálenie či pocit vnútorného svalového opuchu, často sprevádzané zníženou hybnosťou svalu. Umierať sa na to neumiera, ale je dosť možné, že nasledujúcich 12 – 48 hodín budete trochu trpieť.

Vyvrátený mýtus

V minulom storočí prevládal pa-vedecký názor, že svalovicu spôsobuje nadmerné množstvo kyseliny mliečnej v organizme a jej problematické odbúravanie. Pokročilé štúdie a medicínske pokusy však kyselinovú teóriu vyvrátili. Vedci jednoducho pokusnému jedincovi odobrali pred fyzickou záťažou vzorku svalového tkaniva, poslali ho vybehnúť si vŕšok za výskumákom a následne mu odobrali ďalšiu vzorku. Porovnaním tkaniva pred a po tréningu zistili, že to nie kyselina mliečna, ale mechanické poškodenie svalov mu budú nasledujúci deň až dva spôsobovať bolesti.

Účinná prevencia

Jedinou účinnou prevenciou pred svalovicou je vyvážená kombinácia pravidelnej fyzickej aktivity a zdravého rozumu. Ak sa totiž fyzickej aktivite budete oddávať priebežne a bez dlhodobých výpadkov, telo bude na istý stupeň záťaže zvyknuté a nebude vám spôsobovať fyzické utrpenie. Tiež zabudnite na to, že čím viac vás to bude bolieť, tým na sebe pracujete účinnejšie. E-e. Medzi rastom svalovej hmoty a počtom dní svalovice do mesiaca nebol preukázaný žiadny vzťah priamej úmery.

Z prírody aj z lekárne

Keď už sa vám svalovica prihodí, je dobré vedieť, ako sa jej príznaky dajú zmierniť. Z babských receptov môžete staviť napríklad na soľné zábaly. Stačí na ne zohriať 3 – 5 polievkových lyžíc soli, zohriať ich na panvici, zosypať soľ do utierky alebo do uteráka, zbaliť do batôžteka a prikladať na boľavé miesto. Účinný je vraj aj zázvorový kúpeľ, pri ktorom sa budete lúhovať cca 20 minút v horúcej vode spolu s 2 – 3 polievkovými lyžicami čerstvého rozmixovaného zázvoru. V našich lekárňach vám zasa radi pomôžeme s magnéziom, acylpirínom, ibuprofenom či voltarenom, vhodne doplnenými o vitamín C a E. Dôležité však bude na pár dní trošku zvoľniť tempo, venovať sa vyrovnávacím športovým aktivitám (super je napríklad plávanie alebo strečing) alebo si uľaviť pri jemnej masáži. A až to všetko prehrmí, stretneme sa opäť na záhradke, na cyklotrase, pri cezpoľnom behu alebo v činkárni.

Váš lekárnik

foto: shutterstock

Zdieľaj: