Loading...

Zdravý mozog

Home / novinky / Zdravý mozog

Nesľubujeme, že sa z vás po prečítaní tohto článku stane Einstein. A už vôbec nemôžeme zaručiť, že vďaka nemu po zvyšok života ostanete “normálny”. Isté však je, že ak začnete svojmu mozgu cielene dodávať látky, ktoré sú nevyhnutné pre jeho zdravé fungovanie, zlepší to vašu pamäť, schopnosť koncentrácie a uľahčí učenie.

Tajomstvo zdravého mozgu začína pri strave. Nie pri hocijakej strave. Pokiaľ skáčete každý deň rybičku do kade s majonézou alebo pracujete na osobnom rekorde v zdolávaní hamburgerových poschodí, vyjete si nanajvýš skornatené cievy. Mozog, rovnako ako všetky ostatné životne dôležité orgány potrebuje ku svojmu fungovaniu vyvážený prísun vitamínov v ich najčistejšej dostupnej podobe.

Silná trojkombinácia

Pre správne fungovanie mozgu sú kľúčové tri látky: glutatión, karnozín a kyselina dokozahexaénová (DHA). Všetky sú za normálnych okolností prítomné v našom organizme, ich hladina však nie je konštantná, preto ich treba vedieť “dojesť”. DHA, ktorá plní ochrannú funkciu nervových buniek, sa nachádza napríklad v morských riasach, ružovom mäse lososa, sleďa, sardiniek či tuniaka. V koncentrovanej podobe ju môžete mozgu dodať v podobe oleja krill, získaného z antarktických kôrovcov. Stabilnú hladinu karnozínu môžete riešiť užívaním výživového doplnku. Niektorí jedinci ho majú v tele prirodzený nedostatok, čím sa vystavujú riziku rozvinutia Parkinsona, depresie či schizofrénie. S glutatínom je to trochu zložitejšie. Vo forme výživového doplnku ho síce telu dodať môžete, ale na nič vám to nebude. Telo s ním naloží ako s hociktorou inou bielkovinou v rozklade. Aby ste ho mali dosť, musíte telo k jeho produkcii prinútiť. Variť si ho budete z nasledujúcich ingrediencií: N-acetyl cysteín, kyselina listová, vitamíny B6, B12, C a E, selén a sylimarín. Nájdete ich v cesnaku, cibuli, brokolici, keli, kapuste, karfioli, žeruche, reďkovke, špargli a melóne, alebo v regáli s výživovými doplnkami. Konzumujte veľkou lyžicou.

Energožrút

Z hľadiska energetickej náročnosti spadá mozog do kategórie C. Nárokuje si až na jednu pätinu z denného prísunu energie. A tu sa dostávajú na rad sacharidy, presnejšie povedané komplexné sacharidy, ktoré sa nachádzajú v celozrnom pečive, ovocí, v strukovinách alebo ovsených vločkách. Kocka cukru tiež nemusí byť zlá. Za prepokladu, že ste poník. A to vy asi nie ste. Kocka cukru dostane váš mozog do raušu na veľmi obmedzený čas, po ktorom bude nasledovať nevyhnutný energetický prepad. Nezabúdajte ani na systematický prísun tukov, najmä tých dobrých, ktorým všetci hovoria Omega-3. Nielenže nabudia váš holubníček k intenzívnejšej tvorivej činnosti, ale ešte aj zlepšia komunikačné schopnosti medzi jednotlivými nervovými bunkami. Ich overeným zdrojom sú popri rybách aj orechy, repkový olej, olej z vlašských orechov a sušené ovocie.

Na zahnanie stresu

Jednoznačne kešu a para orechy. Obsahujú veľké množstvo horčíka, ktorý telo potrebuje a masívne spotrebuje pri každom zvýšenom stupni psychickej záťaže. Podobnú službu vám urobia aj banány, ktoré navyše obsahujú látky schopné premeniť sa v tele na serotonín. Takže nebudete len “v klídku”, ale aj regulérne vysmiati. V súvislosti s prikrmovaním mozgu potrebnými látkami je dôležité zapamäť si najmä jedno. V starostlivosti oň je potrebné byť extrémne systematický. Na rozdiel od iných orgánov si totiž nedokáže vytvárať zásoby. Ak by ste mali pochybnosti o množstvách vitamínov a látok, ktoré váš mozog denne potrebuje, príďte sa poradiť k nám do lekárne. Spoločne ho prinútime fungovať na plné obrátky.

Váš Lekárnik

Zdieľaj: