Loading...

Letní bubuláci

Home / novinky / Letní bubuláci

Leto aj tento rok prišlo nečakane a v kovbojskom štýle. Rozkoplo lietačky na salóne, vytiahlo všetky svoje zbrane a robí na nás Bububu! Bubububu! A my už si to zase predstavujeme rovnako tragicky ako v špagetovom westerne: upotené telá, zošúpané nosy a kto vie čo ešte… Nedovoľte strachu, aby vás pohltil. S našimi tipmi všetkých bubulákov zaženiete a leto si pekne užijete.

Pot až to slzí

Všetkých neprevychováte, ale môžete im ísť príkladom. Štipľavému zápachu v priestoroch s vyššou koncentráciou ľudí neujdete, ale možno vás bude napĺňať osobným šťastím, že vy smrdieť nebudete! Nadmerné potenie je u niekoho celoročný problém, ktorý v lete naberá na intenzite. Predísť mu môžete používaním antiperspirantu s vysokou koncentráciou antiperspiračných zložiek, ktorý predstavuje dlhotrvajúcu ochranu proti nadmernému poteniu. Akonáhle potlačíte potivosť, môžete sa začať zaoberať aj tým, ako okolo seba šíriť len príjemné pachy. Ťažké parfémy sa na leto príliš nehodia. To pochopíte, keď vo vašom okolí začnú odpadávať aj muchy. Je to jasný signál, že ste to s výberom vône silno prehnali. Skúste v lete vymeniť vysoko koncentrované vône za ľahko parfémovaný telový sprej. Budete pôsobiť, ako by ste práve vykráčali spod sprchy. Aplikovať ho môžete niekoľkokrát denne na pokožku, vlasy, alebo ho rozprašovať okolo svojho pracovného stola a značkovať si tak svoje územie. Telové spreje sú navyše často obohatené o hydratačné zložky a nie sú fotosenzitívne, vďaka čomu sa nemusíte obávať prudkej alergickej reakcie na slnko.

Slnko v presile

Na dovolenke to tak silno neprežívate. Ale keď do vás bude slnko búšiť niekoľko dní v kuse v meste, začnete sa cítiť ako v ostravskej vysokej peci. Pre všetkých, ktorí si až doteraz mysleli, že ochranné krémy, spreje a oleje si treba brať iba na dovolenky, máme zjavenie! Chrániť sa treba aj v meste. A to naozaj dôkladne. To znamená, že je najvyšší čas zájsť k nám do lekárne a vybrať si vhodný prípravok so zodpovedajúcim stupňom SPF. Ak ste už medzičasom zabudli, čo to ten SPF (Sun Protection Factor) je, malý reminder. SPF hovorí, aké percento slnečných lúčov dokáže prípravok zablokovať. Napr. prípravok s SPF 15 dokáže odraziť 93 % slnečných lúčov, prípravok s SPF 30 97 %. Ani jeden z nich však nepôsobí 24 hodín denne. Preto nezabúdajte premazávať, kedykoľvek to bude možné. Pokiaľ zablúdite na mestské kúpalisko, majte tiež na pamäti, že oznam „vode odolný“ neznamená nezmývateľný. Prípravok s deklaráciou vode odolnosti je schopný vás na istý čas ochrániť vo vodnom prostredí. Pri návrate na súš je ho však rozhodne potrebné aplikovať znovu.

Malá vodná nádrž

K zadržiavaniu vody môžete mať sklony počas celého roka. Najmä ak ste žena, žena v očakávaní menštruácie, tehotná žena alebo žena na antikoncepcii. Ženské telo je totiž pod vplyvom estrogénu schopné v priebehu 48 hodín zadržať množstvo tekutiny zodpovedajúce 2 kg. (Počujeme kričať váš vnútorný hlas…) So stúpajúcim estrogénom ustupuje progesterón a hormóny zodpovedné za vodné a soľné hospodárstvo. Zadržaná voda sa koncentruje najmä v oblasti brucha, lýtok a členkov, teda v častiach, ktoré v lete častejšie vystavujeme. S tehotenstvom veľa nenarobíte, ale ak je váš organizmus zavodnený iba v dôsledku ľahkej hormonálnej nerovnováhy, môžete si pomôcť užívaním prípravkov, ktoré vám pomôžu prebytočnú vodu z tela odstrániť a vrátiť vaše telo do formy, ktorú poznáte. O užívaní sa určite poraďte s odborníkmi v našej lekárni alebo so svojím ošetrujúcim lekárom. Zadržiavanie vody môže totiž signalizovať aj závažnejší zdravotný problém, ako rozhodené ženské hormóny.

Zdieľaj: