Loading...

Kolagén. Elixír večnej mladosti

Home / novinky / Kolagén. Elixír večnej mladosti

Klesajú vám viečka na ramená, pobolievajú vás kĺby a drobné športové zranenia sa vám hoja neprimerane dlho? A takto sa opýtame. Koľko máte rokov? “Dačo” po dvadsiatke? Potom je pravdepodobné, že pod všetky tieto boliestky sa vám podpisuje nedostatok kolagénu. Najdôležitejšej stavebnej hmoty, ktorá drží naše a vaše telo pokope.

Do cca 25 roku života sme z 30 % kolagén. Zdržiava sa v kostiach, kĺboch, chrupavkách, udržuje pružné krvné cievy, šľachy aj našu pleť, robí nám lesklé vlasy a pevné zuby. Po dvadsaťpäťke strácame schopnosť si ho syntetizovať autonómne dostatočné množstvo, čo sa prejavuje pozvoľným starnutím. Väčšinou to začne byť vidno najprv na pokožke tváre. Krémy s obsahom kolagénu sú samozrejme fajn, ale pre záchranu mladistvosti vnútorného prostredia organizmu užitočné asi ako kolobežke pedále. Preto je dobré vedieť, čo to ten kolagén vlastne je, na čo je dobrý, ako ho môžeme telu dodať a v akej forme ho organizmus spracúva najlepšie.

Všadebolko

Kolagén je proteín bohatý na aminokyseliny. V jednej molekule je ich kľudne aj 1000 v 27 druhoch. Keď dakde programovali ľudský genóm, určili, že kolagén bude mať na starosti stavebné práce. Odvtedy je súčasťou všetkých dôležitých tkanív. Vďaka nemu sme pružní, pohybliví a elastickí. Keď však pôvab gazely začne ustupovať ascendentu kozľaťa a pleť namiesto dužiny broskyne začne nápadne pripomínať sušené ovocie, treba zbystriť. Je to jasný signál, že kolagénu v tele ubúda, resp. že už nie je dostatočne jaré, aby ho produkovalo dostatok. Fajn je, že sme relatívne dobre uspôsobení na to, prijímať ho v potrave aj ako výživový doplnok.

Zo sveta živočíšnej ríše

Prirodzene zvýšiť obsah kolagénu dokážeme pomocou stravy. Stačí zaradiť do krabičkovej diéty všetko, čo prirodzene obsahuje vysoký obsah aminokyselín, najmä glycín, prolín a lyzín, ktoré sa výrazne podieľajú na jeho syntéze. Do tejto skupiny patria napríklad potraviny s obsahom živočíšnej želatíny, vývar z kostí, rybie mäso (najmä šproty) a morské plody. Teoreticky by sem mohla spadať aj huspenina a gumové medvedíky, ale skôr by sme ich držali na spodnej hranici množstevnej pyramídy. Výživoví poradcovia pritom odporúčajú siahať najmä po rybacom zdroji kolagénu, ktorý je bioaktívny, a preto ho telo dokáže využiť až 1,5-násobne účinnejšie ako iný živočíšny kolagén.

Dobrý je aj rastlinný

Na rýchly zánik spôsobený starnutím nie sú zavrhnutí ani vegetariáni, vegáni, vitariáni či iné prírodné úkazy, ktoré sa zasvätili životu bez mäsa a živočíšnej bielkoviny. Matka príroda je k nim štedrá a ponúka im množstvo rastlinných zdrojov kolagénu, po ktoré sa stačí zohnúť, preskočiť cez plot alebo zájsť do najbližšej orieškárne. Rastlinné zdroje kolagénu navyše prirodzene obsahujú množstvo iných zdraviu prospešných vitamínov, omega 3-mastných kyselín a minerálov. K bohatým zdrojom patria napríklad slnečnicové semienka, chia a tekvicové semienka, exotické tahini, gaštany, konopné semienka či kokos. Z morských „plodov“ je najlepšou alternatívou rastlinného kolagénu írsky mach.

6 x za kolagén

  1. Lepšia pevnosť chrupaviek, väzov a šliach. Čím viac kolagénu majú, tým lepšie sa nám hýbe.
  2. Urýchľuje regeneráciu poškodeného tkaniva. Nič vám nezaštopká opotrebovanú chrupavku tak dobre, ako on.
  3. Podporuje liečbu pooperačných stavov a úrazov. S kolagénovými peptidmi to pôjde rýchlejšie a lepšie.
  4. Urýchľuje regeneráciu a rast svalov. Bez proteínov jednoducho neporastú.
  5. Udržiava a zlepšuje elasticitu pokožky. Predstavte si to ako závlahu na záhrade.
  6. Pevné vlasy a nechty. A aj zuby. Viac vedieť netreba.  

Žite pekne a dobre

Upozorňovať na to, že stav kolagénu v tele a schopnosť ho syntetizovať súvisí so zdravým životným štýlom, už bude mnohým znieť ako otravná mantra. Každopádne tí, ktorí naozaj rozumejú tomu, čo sa v našom tele deje, majú v tomto jasnejšie než v evakuačnom pláne. Niektoré koníčky dokážu tvorbu kolagénu obmedziť a dokonca siahnuť na jeho existujúce zásoby. Patrí k nim napríklad chronický stres alebo nadmerné slnenie. Zvýšenú pozornosť príjmu kolagénu by ste tiež mali venovať pri pravidelnej zvýšenej fyzickej záťaži (športovci a hobby športovci), alebo ak chcete cielene pracovať na zvýšení objemu svalovej hmoty. Okrem zberu a lovu primeranej stravy sú, samozrejme, k dispozícii aj rôzne výživové doplnky. V závislosti od vášho životného štýlu bude pre vás dôležité vybrať si vhodný druh a skupenstvo, v ktorom ho bude lepšie prijímať. Zastavte sa u nás v lekárni a nejaký spoločne vyberieme. Aby ste do prvých jarných dní už opäť vykročili v znamení gazely a obraz kozľaťa poručili Veľkej noci.

Váš Lekárnik

Zdieľaj: