Loading...

AKO ZOSTAŤ POZITÍVNY S VÝSLEDKOM “POZITÍVNY”

Home / novinky / AKO ZOSTAŤ POZITÍVNY S VÝSLEDKOM “POZITÍVNY”

Nech sa snažíme byť akokoľvek statoční a patríme k tým “šťastným”, ktorí doteraz nevykazujú žiadne príznaky, pripustime si možnosť, že pri najbližšom teste budeme my alebo niekto z našich blízkych COVID “pozitívny”. Ako sa pripraviť na 10 dní prísnej karantény, nezblázniť sa a kam sa obrátiť, keď bude skutočne treba požiadať o pomoc? 

Pred rokom malo slovo “pozitívny” úplne iný význam. Byť pozitívny bol super pocit pre vás aj pre vaše okolie. Znamenalo to, že všade, kam prídete, sa rozžiari malé slnko a premnoží sa nanajvýš tak dobrá nálada.

Dnes pri obdržaní výsledku “pozitívny” dostávame obrovskú psychickú nálož zloženú zo zmesi strachu, hnevu, neistoty a všetkých ostatných pocitov, ktoré so sebou prinesie nevyhnutná izolácia.

Ak budeme patriť k tým “šťastnejším”, ktorí ju bez väčších komplikácií strávia doma, zíde sa nám všetkým zopár rád, ako ju prežiť a nezblázniť sa. Po maturite z jari nás teraz čaká master kurz. Pretože na vychádzky v prírode, nákupy v najbližších potravinách, na venčenie psa či mačky v okruhu do 100 metrov či vynášanie odpadkov cez ulicu môžeme s pozitívnym testom na COVID 19 na najbližších – minimálne 10 dní zabudnúť.

  1. Dobré nadýchnite, zlé vydýchnite. Doslova.

Pomalé, hlboké dýchanie je jeden z najúčinnejších spôsobov, ako potlačiť prvotný stres. Takéto dýchanie mozgu vysiela signál, že má uvoľniť telo.

Sústreďte sa na to, čo cítite, ale nedovoľte, aby vás zahltili otázky, na ktoré nemáte alebo neexistuje odpoveď: “Prečo práve ja? Čo ak sa mi priťaží? Čo ak sa nevyliečim? Čo ak prídem o prácu? Koho som už nakazil/a?”

S výdychom sa odpútajte od všetkého, čo nedokážete ovplyvniť a sústreďte sa na uvoľnenie mysle a tela. V nasledujúcich týždňoch možno budete musieť čeliť niektorej z týchto situácií. Ale určite im nebudete musieť čeliť všetkým hneď a naraz.

Opakujte tak často, ako budete počas nasledujúcich dní potrebovať a ak vám to fyzický stav dovolí, kombinujte s ľubovoľnou formou cvičenia. Skúste sa inšpirovať na niektorom z YouTube kanálov: AskDoctorJo, Zuzana Klingrová Jóga, na zlepšenie nálady skúste Šow Jana Krause.

  1. Neprestaňte rozprávať

Výber tém je už teraz značne obmedzený. Len málo ich dnes dokáže v konverzácii udržať takú pozornosť zúčastnených, ako korona. To v nás prebúdza čoraz väčšiu nechuť vyhľadávať konakt s tými, ktorých opantala tak, že zabudli aj na to, že ešte pred troma mesiacmi mali úplne iné radosti a starosti.

Obklopiť sa na nejaký čas tichom nemusí byť vôbec zlé. Sú ľudia, ktorí so sebou vydržia celkom dobre a dosť dlho, a naopak, sú aj takí, ktorí zažívajú pocity úzkosti už len pri pomyslení na osud Robinsona.

Robte, ako cítite. Robte tak však zo správnych dôvodov. Normálnosť končí, keď sa nájdete sedieť pred zrkadlom s kávou a tešiť sa, že je u vás na návšteve dobrá kamoška.

Ak by sa vám v ktoromkoľvek okamihu zdalo, že vám to prerastá cez hlavu a podpora blízkych vám už nestačí, obráťte sa sem: www.krizovalinkapomoci.sk alebo vyhľadajte pomoc terapeuta, ktorý konzultuje pacientov aj online alebo prostredníctvom telefónu. Tento spôsob dnes už existuje aj u nás.

  1. Mám psíka!!! Čo teraz?!?!

Tí, ktorí bývajú v domčeku so záhradou a nemajú plemeno, ktoré potrebuje vybehať, majú o starosť menej. Psíček sa poihrá a vyvenčí sám. Oveľa väčší problém majú tí, ktorí bývajú v bytovom dome a v karanténe skončí celá rodina. Bez ohľadu na to, čo si myslíte, v karanténe nesmiete opúšťať prostredie svojho domova ani v hodinách, kedy všetci ostatní spia.

Máte iba dve možnosti. Buď psíka umiestnite na dobu nevyhnutnú v psom hoteli alebo ho zveríte dočasne do opatery niekomu blízkemu. Tretia možnosť, že by vám ho niekto prišiel denne venčiť, je na hrane. Bezkontaktné odovzdanie a prevzatie zvieraťa je ošemetná záležitosť a prináša so sebou isté riziká.

Každopádne: Ak ešte vždy nemáte jasno v tom, či môže vaše zvieratko niekoho nakaziť: NIE, NEMÔŽE! Jedine že by ho niekto zjedol tepelne neupravené a to by mu hrozila úplne iná choroba.

Nezabudnite, že unudený a frustrovaný pán znamená unudený, nervózny a frustrovaný psík. Ak zostanete spoločne doma, venujte pozornosť príprave špeciálneho programu aj pre svojho miláčika.

Načerpajte inšpiráciu napr. na YouTube kanáli “Se psy podle Veroniky” alebo si na YouTube nájdite iné spôsoby, ako psíka zabaviť s prihliadnutím na jeho vek a talenty.

“Držte si kůžičky, bude to jízda”

Odkázali nám nedávno z Česka. “Jízda” už to je a zatiaľ sa zdá, že nekontrolovateľne naberá na obrátkach. Niekedy sú za tým objektívne príčiny, niekedy zle zvládnutá komunikácia a jednostranne orientované spravodajstvo. Nech už je to akokoľvek, sú veci, ktoré z pozície jednotlivca momentálne ovplyvniť nedokážeme. Môžeme prevziať jedine svoju časť zodpovednosti a pokúsiť sa nezblázniť. Hoci, ako nám ukazuje prax, šťastie blázna spočíva práve v jeho nevedomosti.

Nezabúdajte na to, že v našich lekárňach sme tu stále pre vás, otvorení v bežných otváracích časoch. Pre väčšiu bezpečnosť alebo v prípade potreby môžete využívať e-recepty alebo si lieky u nás objednať telefonicky.

A hoci by to ešte pred pol rokom mohlo vyznieť nepatrične, prajeme vám aj vašim blízkym čo najviac “negativity”. A nám všetkým spoločne, aby slovíčko “pozitívny” čo najskôr opäť získalo svoj pôvodný význam.

Zdieľaj: