Loading...

Povinná výbava na letnú dovolenku

Home / novinky / Povinná výbava na letnú dovolenku

Konečne je tu leto! Čas oddychu, relaxu a najmä letných dovoleniek. Tú „svoju“ si určite chceme užiť čo najlepšie, nezávisle od toho, či sa ju chystáme stráviť v horách, pri mori alebo doma na záhrade. Pri všetkom tom plánovaní by sme však nemali zabúdať na to, že slnečné lúče alebo exotické jedlá nás môžu nielen potešiť, ale nám aj ublížiť. Preto sa dnes zameriame na to, čo by vo vašej dovolenkovej batožine určite nemalo chýbať.

Slnko, pláž a more

Opaľovací krém, mlieko po opaľovaní či balzam na pery patria jednoznačne do „prímorskej“ výbavy. Oceníte ich však všade tam, kde vaša pokožka bude vystavená slnečným lúčom. A tie vedia byť zrádne nielen pri vode, ale aj v horách a dokonca aj doma na dvore.

Opaľovací krém

Zásada číslo jeden pri výbere opaľovacieho krému: nevyberáme ho podľa pekného balenia ani kokosovej vône. To, čo má v tomto prípade zaujať najviac, je ochranný faktor. O jeho voľbe rozhoduje typ pokožky a spôsob, akým reaguje na opálenie. Ľudia s tmavším zafarbením pokožky, ktorí sa ľahko opália a nezvyknú sa spáliť, nepotrebujú väčšinou vysoký stupeň ochranného faktoru, naopak, svetlovlasí dovolenkári s bledou pokožkou by ho mali voliť čo najvyšší.

Osobité nároky na ochranu pred slnečnými lúčmi kladie detská pokožka, ktorú treba chrániť krémom alebo sprejom s vysokým ochranným faktorom. Široký sortiment opaľovacích prípravkov, mnohé z nich aj hypoalergénne, nájdete v našich lekárňach, kde vám radi poradíme pri výbere.

Balzam na pery s ochranným faktorom

Hoci nad ním veľa ľudí len mávne rukou, ľudia s minimálnym množstvom pigmentu ho určite ocenia. Slnko v kombinácii so slanou vodou dokážu pery riadne vysušiť a, povedzme si to otvorene, popraskané pery nielenže vedia byť bolestivé, ale jednoducho na promenáde po pláži nevyzerajú dobre.

Balzam po opaľovaní

Bývate pri polohovaní na slniečku smädní? Vidíte? Presne tak sa vodí vašej pokožke. Po slnení jej tiež treba dať napiť. Hydratačný balzam, mlieko alebo sprej ju zvláčnia, zvlhčia a dokážu jej aj uľaviť od nechceného spálenia či svrbenia. Spálenej pokožke môžete pomôcť sprejom alebo mliekom s obsahom panthenolu, ktorý napomáha regenerovať kožné bunky. Intenzívne opaľovanie so sebou prináša tiež riziko vzniku alergie na slnko, ktorá môže byť značne nepríjemná a môže vám pobyt pri mori pekelne otráviť. Šťastie praje pripraveným, preto ak chcete znížiť riziko jej vzniku, užívajte aspoň mesiac pred plánovanou dovolenkou betakarotén. A aby ste zabránili nielen spáleniu, ale aj prehriatiu či úpalu, nezabudnite si pribaliť alebo priamo na mieste kúpiť veľký klobúk J.

vas lekarnik vybava na leto 1 

Núdzový balíček

Cestovanie do exotických krajín prináša so sebou množstvo úžasných zážitkov. Bohužiaľ sú často sprevádzané aj nemilými prekvapeniami. O Faraónovej pomste ste už predsa počuli, či? A rozhodne na váš nečíha iba v Egypte. S imperatívnymi hnačkami sa môžete stretnúť kdekoľvek na svete. Zlé veci si netreba privolávať, ale rátať sa s nimi vyplatí.

Lieky proti hnačke

Alebo antidiarhoiká do núdzového balíčka jednoznačne patria. Je to istota, ktorá by nemala chýbať v žiadnom dovolenkovom batohu. Trh je liekami proti hnačke zasýtený dostatočne a vyberať si môžete zo širokej ponuky, od starého známeho adsorbčného (resp. živočíšneho) uhlia, až po moderné kapsuly s dezinfekčným účinkom. Vhodnú formu pre vás a detičky odporučíme v lekárni.

Probiotiká

Výživové doplnky s obsahom probiotických kultúr sú určite vhodné pri cestovaní do krajín, kde si nemôžeme byť istý kvalitou pitnej vody. Hodia sa aj v prípade, že bola na vás zoslaná Faraónova pomsta. Vo všeobecnosti však podporujú imunitu, čo je ďalším významným „plus“.

Antipyretiká a analgetiká

V preklade: lieky na zníženie horúčky a tlmenie bolesti. Takej chrípke, bolesti hlavy alebo zubu je úplne jedno, že ste na dovolenke. Nájdu si vás aj tam. Treba byť vyzbrojení aj na ne.

vas lekarnik vybava na leto 2

Hory, lesy, turistika          

Ak vás to v lete tiahne do hôr, mali by ste okrem univerzálneho vybavenia, o ktorom sme doteraz hovorili, myslieť aj na to, že riziko úrazu je tu o niečo vyššie, ako pri vyvaľovaní na pláži a prispôsobiť tomu aj svoje vybavenie.

Obväzy

Hydrofilný sterilný obväz, ktorý sa dá použiť na zastavenie krvácania, býva bežne súčasťou výbavy autolekárničky, ale tú pri sebe pri túre zrejme mať nebudete. Preto je lepšie mať ho pri sebe pri každom výšľape. Elastický obväz vám zasa pomôže pri natiahnutí svalov, šliach a presilení členkov či kolien.

Dezinfekcia

Nech si hovorí ktokoľvek čokoľvek, pravda je taká, že rany nestačí dezinfikovať „zvnútra“, ale najmä zvonku. Dezinfekčné spreje, jednorazové jódové tyčinky, to všetko sa vám v horách môže veľmi zísť. Pozor pri ich výbere dávajte najmä na to, aby neštípali. Ranené dieťa netreba nechať trpieť dvojnásobne J.

Repelent

Hmyz je otravný vždy a za každých okolností, ale na dovolenke obzvlášť. A ak k tomu prirátame nebezpečenstvo spojené s infikovanými kliešťami, je viac ako vhodné myslieť pri balení aj na repelent. Prípravkov je veľa, treba si prísť vybrať J. Máme spreje pre malých aj pre veľkých a pre tých, ktorí sa sprejujú neradi, ponúkneme odpudzujúce farebné náramky.

Zo všetkého najdôležitejšie však je, nezabudnúť si pribaliť tú najlepšiu náladu, veľa pohody a úsmevu, pretože tak nás bude všetko zlé obchádzať 🙂 .

Zdieľaj: