Loading...

Keď priletí bocian

Home / novinky / Keď priletí bocian

Ako sa čo najrýchlejšie zotaviť po pôrode

Keďže ste to boli práve vy, s kým sme v predchádzajúcich mesiacoch prežívali tehotenstvo, povedačkou o bocianoch, ktoré nosia dievčatá a helikoptérach, ktoré nosia chlapcov, vás asi nenachytáme. Pretože je tu deväťdesiatdeväť percentná pravdepodobnosť, že ste si bábätko nakoniec museli porodiť vy samy…

K pôrodu samotnému sa vracať nebudeme. Vystačíme si s konštatovaním, že bolí. Ťažké však býva aj obdobie po ňom. Zotaviť sa potrebuje celé telo, čo v kombinácii so starostlivosťou o bábätko, dojčením či kŕmením a často aj prebdenými nocami nebýva jednoduché. Skúsime vám poradiť, ako v čarokrásnom období, kedy sa vďaka vám narodil nový život, sprievodné príznaky šestonedelia zmierniť a užiť si svoju novú životnú úlohu čo najlepšie.

Hlavne pokojne

Je úplne normálne, keď máte počas šestonedelia pocit, že vám tak trochu „hrabe“. Rozhodeným hormónom chvíľu potrvá, kým sa vrátia do normálnej hladiny a vy sa z osôbky, ktorá o sebe neustále pochybuje, či robí veci správne a všetko ju stresuje, zmeníte opäť na amazonku, ktorá obslužné činnosti okolo dieťaťa vykonáva s rozvahou a sebavedome. Buďte v pohode! Nakoniec sa vám s bábätkom podarí nájsť modus vivendi, ktorému sa odborne zvykne hovoriť „režim“. Nezabúdajte na to, že každé bábätko je iné a čo zaberalo prvorodeniatku sesternice z piateho kolena nemusí na to vaše platiť vôbec. Verte svojmu inštinktu a počúvajte iba rady tých, ktorým dôverujete. Nechajte veci plynúť, nemajte vysoké nároky a očakávania, necíťte sa vinná za to, že potrebujete odpočívať. S neumytým riadom je to totiž tak. Neutečie. Nájdete ho presne na tom istom mieste aj o dve hodiny. Ale to už bude doma muž a určite ho rád umyje 🙂 . Ak by ste sa dlhodobejšie cítili fakt mizerne, nebojte sa vyhľadať lekársku pomoc. Popôrodná depresia sama len tak neodzneje.

vas lekarnik blog po porode 1

Strava a vitamíny

Určite vám neprezradíme žiadne nové tajomstvo, keď povieme, že strava po pôrode by mala byť pestrá a bohatá na vitamíny a minerály. S diétami na odbúranie popôrodných kíl môžete začať, až keď si vybavíte dojčenie :). Veľa ovocia, zeleniny, zdravých tukov, dostatok bielkovín a tekutín, a naopak, menej kofeínu a soli, by vás mali udržať v metabolickej rovnováhe. Z vitamínov vám po pôrode a pri dojčení budú chýbať najmä kyselina listová, vitamín D, vápnik a železo. Telu ich môžete vo vhodnej kombinácii dodať aj v podobe výživových doplnkov určených špeciálne pre tehotné a dojčiace ženy.

Medzi nami, ženami

Povedzme si to otvorene. Tie z nás, ktoré rodili prirodzenou cestou, si s tými, ktoré bábätko priviedli na svet cisárskym rezom, nemajú navzájom čo závidieť. V oboch prípadoch sa isté špecifické časti nášho tela budú musieť zahojiť. Býva to bolestivé, nepríjemné a nejaký čas to trvá. Prirodzený pôrod so sebou prináša opuch hrádze, ktorý sa dá zmierniť vlažnými oplachmi čistou vodou, repíkovým záparom či roztokom so soľou z Mŕtveho mora, ktorá neštípe. Na urýchlenie zhojenia jazvy po cisárskom reze zasa pomáha levanduľová silica, ktorá zároveň uľavuje od bolesti. Bolestivé môže byť aj sťahovanie maternice, pri ktorom sa odporúča ležať na bruchu. „Normálna“ je aj precitlivelosť prsníkov, ktorá by v neklinických prípadoch mala časom odoznieť. Zoberte si na zotavenie sa po krásnom, ale aj náročnom období a jeho veľkom finále toľko času na zotavenie, koľko potrebujete. Rozhodne si to zaslúžite 🙂 . Týmto náš seriál o tehotenstve končíme. Sme radi, že sme mohli toto obdobie prežívať s vami a byť pri tom, keď k vám domov priletel bocian… Vlastne, nie bocian. Boli ste to vy. Nikdy na to nezabudnite.

Zdieľaj: