Loading...

Sezónne alergie

Home / novinky / Sezónne alergie

Habčíííí! Báte blný nos, kýchate ako bapiňák, sbrbia bás oči aj hrdlo a celý ste dejaký bokrčení? Tak to už brišla jar a vy báte zdova sezódnu alergiu. Sbe v tom sboločne. A sboločne nájdeme aj sbôsob, ako jej symbtómy oslabíme! Da zdravie…

Zem sa otvorila, príroda sa preberá k životu, stromy pučia, kvety kvitnú, peľ poletuje. A kým sa časť populácie kochá, pre ďalších 40 % začína utrpenie. Časté kýchanie, podráždené sliznice, upchaný nos a nádcha, červené oči a celková únava sú najčastejšie symptómy, ktorými sa manifestujú sezóne alergie. Sezónna alergia, alebo alergická nádcha, sú expresívnou reakciou imunitného systému na externý faktor, za ktorý sa vo všeobecnosti najčastejšie považe peľ. Holistický prístup k medicíne a početné štúdie však poukazujú na to, že súvisí aj s niečím, na čo voľným okom nedovidíme. S tým, čo sa odohráva v našom čreve.

Jedno telo

Keď vám povieme, že vaše sliznice dýchacích ciest a zvyšok vášho tela nefungujú oddelene, ale vo vzájomnej súčinnosti, asi vám nepovieme nič nové. Takže vás asi neprekvapí, že príčinou sezónnych alergických prejavov nemusí byť iba prehnaná reakcia na konkrétne ročné obdobie alebo peľ. Keď dáme do súvisu úlohu imunitného systému pri alergických prejavoch, veľmi jednoducho sa dopracujeme k číslu 80. Hovorí o tom, že až 80 percent informácií o kvalite nášho imunitného systému je uložených v črevnej mikroflóre. Keď je oslabená alebo narušená, je narušený aj náš imunitný systém a rovnováha dobrých a zlých baktérií v ňom. A oslabený imunitný systém sa potom prejavuje po svojom. Napríklad aj v podobe sezónnej alergie. Napraviť narušenú črevnú mikroflóru u dospelého jedinca trvá 12 až 24 mesiacov. Takže čím skôr začnete, tým skôr sa môže dostaviť úľava spojená so zjemnením symptómov alergickej nádchy.

Proaktívny v/z reaktívny

Poznatky a popísané prípady z lekárskej praxe skutočne preukázali, že u pacientov s akútnymi prejavmi alergickej nádchy nastala úľava po tom, čo začali s liečbou črevnej mikroflóry. Neznamená to, že lieky na alergiu alebo výživové doplnky, ktoré majú potlačiť jej symptómy, nie sú užitočné. Lekári hovoria len o tom, že keď sa súbežne s tlmením prejavov alergie začnete aktívne zaoberať aj zdravím svojej črevnej mikroflóry, môžu sa účinky dostaviť rýchlejšie a mať priaznivý dopad na celkový zdravotný stav organizmu. Pomôcť vám môže trojkombinácia adaptogénov, starostlivosť o črevnú mikroflóru a eliminačná diéta.

Adaptogény, črevo a diéta

Adaptogény sú látky, ktoré uľahčujú adaptáciu organizmu na záťaž, liečia chorobné stavy a upevňujú zdravie. Nachádzame ich v prírode a existujú aj v syntetizovanej podobe. Z prírodných adaptogénov sa najsilnejšie antialergénne účinky pripisujú červenému ženšenu, ktorý potláča najakútnejšie prejavy alergickej nádchy; kýchanie, zvýšený sekrét z nosa a podráždenia slizníc. Ak sa od potláčania symptómov presunieme k proaktívnej liečbe a zdravému črevu, dostaneme sa k správnemu stravovaniu. Je všeobecne známe, že vysoký obsah cukru, gluténu, konzervantov a umelých dochucovadiel našu črevnú mikroflóru poškodzujú. Rovnako ich však môžu v individuálnych prípadoch poškodzovať aj zdravé potraviny, preto je vhodné pri nastavení jedálnička začať s eliminačnou diétu a postupne vylúčiť potraviny, ktoré nám citeľne spôsobujú problémy. A na druhej strane, podporiť regeneračné procesy v tráviacom trakte potravín s prirodzene vysokým obsahom probiotík alebo ich alternatívou v podobe výžiového doplnku.

Všetko súvisí so všetkým

Ak je už vaša sezónna alergia v plnom prúde alebo pripravená sa rozbehnúť, liekom a homeopatickým prípravkom sa nevyhnete. Myslite však na to, že pre každý symptóm existuje príčina uložená hlbšie v našom tele. Začnite teda s prácou na vlastnom imunitnom systéme a starajte sa najmä o miesto vo svojom tele, ktoré sa na nej podieľa najviac. Pre dobrú radu, prípravky, ktoré vám prinesú okamžitú úľavu, ale aj tie, ktoré vám môžu byť dlhodobo prospešné sa zastavte u nás v lekárni. Nech si takto o rok môžete v pokoji ustlať na rozkvitnutej tráve.

Zdieľaj: